Dental Cirkon CAD/CAM technológia

CAD/CAM technológia lépései

3D szkennelés:

A gyártási eljárás első fázisa a megfelelően előkészített gipsz modell adatainak kinyerése. Ehhez egy nagy pontosságú foto szkópiás Amman Grirbach Ceramill MAP400® lézerszkenner tapogatja le a modell szükséges részeinek teljes felületét, majd egy iterációs algoritmus segítségével a szoftver felépíti a 3D-s számítógépes modellt.

A gipsz modell pontos térbeli másolata megjelenik a képernyőn, és kezdetét veheti a szerkesztési munka.

A bal oldali videón látható a szkennelés folyamata. A szekciós minta részenként is szkennelhető a precíz digitalizálás érdekében. A szoftver az egyes szekciókat jól kivehető grafikával különíti el.

A 3D virtuális minta a tér minden irányából vizsgálható, forgatható nagyítható, pontos képet nyújtva a rejtett részekről is.

CAD:

A virtuális 3D modell CAD rendszerben kerül feldolgozásra, ahol az eseti tényezőket figyelembe véve tervezhetjük a pótlást. A rendszernek köszönhetően nagy pontossággal egyénhez mérten paraméterezhető a vázszerkezet alakja, mérete és teherbírása. Beállítható az egyes tagok szerkezeti kapcsolódása és a várható harapási nyomaték eloszlás. A kritikus pontokon optimálisan variálható a váz héjvastagsága és a gingiva távolság, továbbá előre kalkulálható és alakítható az orvos által használt rögzítő anyag kitöltődése.

A CAD rendszer asszociatív parametrián alapul, melynek lényege, hogy használójának nem szükséges komoly informatikai előképzettség, inkább a szakmai tudást helyezi előtérbe, jól áttekinthető grafikával illusztrálva.

Minden lényeges paramétert a szakember definiál, a számítógép pedig ez alapján mértani pontossággal hajtja végre a szükséges módosításokat, továbbá automatikusan figyelmeztet a kritikus értékekre. A technikus idejét és figyelmét nem köti le a monoton kézi munka, e helyett inkább a váz szerkezet tökéletes esztétikájára és élettani funkcionalitására koncentrálhat.

Nézze meg figyelmesen a videót, ahol jól látszik milyen gyorsan és pontosan lehet dolgozni a CAD szoftverrel. A rendszer kifejezetten technikusok számára lett kifejlesztve az ő igényeiket szemmel tartva.

Minden módosítás áttekinthető grafikával van szemléltetve. Rutinos használata esetén rendkívül termelékenyen lehet a tagokat gyártani. Miközben a következő munka szkennelése párhuzamosan folyhat.

CAM:

Az elkészült 3 dimenziós váz modell megmunkáláshoz szükséges parancssorokat a CAM szoftver készíti el. A rendszer automatikusan meghatározza a munkához optimális frézeket, azok sorrendjét, alakját, fordulatszámát, előtolási sebességét és mozgási pályáját.

CNC:

A kész programsort az 5 tengelyes faragó gép fogadja, és az abban definiált program szerint a Cirkon vagy egyéb alapanyag tömbből kimunkálja a kért vázat.

Szinterezés

Az elkészült nyers Cirkon vázakat színező folyadékba mártják, majd infrával kiszárítják. Az így előkészített munka egy speciális kályhába kerül, mely a tömb összetételétől függően hajtja végre az égetési programot. A kiégetett munkán vízhűtéses gyémánttal lehet még igény szerint manuálisan finomítani.

Centrumunkban a tömbből való kimunkálását egy Amann Girrbach 5 tengelyes faragó gép végzi, melynek visszaállási pontossága: <1 mikron.

Az elkészült végtermék illeszkedése olyan pontosságú, amit hagyományos módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem lehet produkálni.

A fenti berendezés az következő összetételű tömböket képes nagy gyorsasággal megmunkálni:

  • Normál Cirkon tömb
  • PMMA kemény műanyag tömb