Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója. Az allergiával küzdő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben megtalálható anyagra.

Ezen anyag(ok) – allergének – egészséges emberben semmilyen reakciót nem váltanak ki, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket. Az allergiás szervezet ezzel szemben ártalmas anyagként ismeri fel őket, és védekezően lép fel ellenük.

Az allergiás betegségek nagyon gyakoriak. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett.Napjaink népbetegsége számtalan formában keserítheti meg az életünket. Tudjuk, hogy létezik sokféle táplálékallergia, virágpor allergia, és különböző vegyi anyagokkal kapcsolatos allergia is.

Talán e csoportba tartozik – mégis külön kategória – a szánkba bekerülő anyagokkal szembeni érzékenység. Ezek különböző vegyi és műanyagok, de legnagyobb jelentőségűek a különböző fémötvözetek, melyekkel a fogászati kezelés során találkozunk egyrészt az amalgámtömések, másrészt a fix vagy kivehető fogpótlások készítése kapcsán.
A fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Kémiailag ez a folyamat úgy képzelhető el, mint egy hagyományos savas akkumulátorban lejátszódó reakció. A fogászati fém az akkumulátor fémcellája, a szájban levő nyál pedig az akkumulátorsav megfelelője. Ha az így keletkező feszültség a szájban eléri vagy meghaladja a beépített fémre jellemző oldódási küszöbértéket, akkor a fém aktívvá válik, oldódik, ion lép ki belőle.  

A kóros állapot jellemzője a folyamatos ionvándorlás. A leváló fémionok a véráramon át fehérjékhez kötődnek, és a szervezetbe jutva egyrészt különböző panaszokat vagy megbetegedéseket okozhatnak, másrészt súlyosbíthatnak más – már kialakult – allergiákat. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő. Ennek legmarkánsabb példája, amikor az amalgám és valamilyen nemesfém – többnyire arany – egymás mellett található. 

Leggyakrabban a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, réz a felelős a különböző panaszokért. Mik lehetnek ezek? Egyrészt az elváltozások előfordulhatnak a szájüregen belül, vagy annak közvetlen közelében. Ezek lehetnek az egyszerű nyálkahártya-gyulladások, a száj körüli bor gyulladásai, ekcémák, vagy a szájnyálkahártyára terjedő égő, csípő vagy savanyú-fémes íz érzés. Másrészt a testen bárhol megjelenhetnek borkiütések, gyakori a foltos hajhullás (ez egyébként más góc tünete is lehet!), mással nem magyarázható krónikus fáradtság, hőemelkedések.  

Ma már lehetőség van arra, hogy műszer segítségével a szájban megmérjük, hogy a beépített fogmű fémrésze oldódik-e. Lehet szűrővizsgálatot végezni a még panaszmentes betegnél, lehet diagnosztizálni a már panaszokkal érkező beteg esetében, ha a szájban levők közül kiválasztjuk az oldódó fémet, valamint el kell végezni a vizsgálatot akkor is, ha még semminemű fém nincs a szájban, de fogpótlás fog készülni. A leendő fogmű elkészítése előtt eldönthető, miből készüljön.

Ilyen esetben a beépítendő fémet kis próbatestek felhelyezésével és azok mérésével tulajdonképpen szájviszonyok között teszteljük. A mérés pozitív eredménye abszolút indikációja a fogmű eltávolításának, és alapja a készülő fogpótlás anyagválasztásának. Mindig komplexen kell kezelni a problémát, például amalgámtömések eltávolítása után a biológiai fogászat elveinek megfelelően úgynevezett nehézfém kivezető méregtelenítési kúrát kell végezni a szervezetben szóródott higany és egyéb komponensek megkötése, eltávolítása céljából. Ez homeopátiás szerekkel, ásványi anyagokkal történik. Szükség esetén a vizsgálat kiegészíthető allergia borteszt elvégzésével is, mely még pontosabb képet ad nemcsak a fémek, hanem sok más fogászati anyag iránti allergia fennállásáról is.

Allergia vizsgálat menete

A fogászati allergia un. epicután teszt segítségével vizsgálható. Ennek során a hát bőrére helyezzük fel az allergéneket, majd az adott borreakciót olvassuk le. Az első leolvasás a felhelyezést követő 20. percben történik, melyet 24 óránként újabb leolvasások követnek egészen a 72. óráig.

A vizsgálat elvégzésének előfeltétele, hogy a hát bőre teljesen egészséges legyen, és ne álljon fel semmilyen egyéb kontraindikáció. Ezen feltételeket a szakorvos állapítja meg az első vizit alkalmával. A leolvasás a második szakorvosi vizit időpontja, amikor a szakorvos kiállítja a vizsgálatról a leletet és szakvéleményt. 

Fémallergia tünetei:

 • Szájszárazság, esetenként fokozott nyálfolyás
 • Nyelvbizsergés
 • Nyálkahártyafekélyek megjelenése
 • Szájégés
 • Ínygyulladás, vérzés
 • Hámvastagodás
 • Szájkörüli bőr gyulladása, ekcémák
 • Savanyú, fémes ízérzés
 • Bőrkiütések
 • Hajhullás
 • Krónikus fáradtság, hőemelkedés
 • Ismeretesek gyomor- és béltünetek is