Miért jó a cirkon?

A cirkon esetében nincs fémallergia, biokompatibilis

A Cirkon technológia teljesen fémmentes fogpótlást tesz lehetővéígy nem alakul ki allergiás reakció a szervezetben. Nincs gyulladás, nincsenek egészségre káros szövődmények.

A hagyományos fém kerámiák esetén, még a nikkelmentes vázak sem adnak garanciát, hogy a szervezet jól tolerálja a fémet. Nem tudható hogy a pótlás behelyezése után mennyi idővel alakulhat ki allergén reakció, beszélhetünk itt hetes, hónapos, de akár éves távlatokról is, függően az egyén szervezeti adottságaitól és a táplálkozástól.

Sok esetben más szerveken keresztül jelentkeznek az allergia tünetei, ami nagyban nehezíti és hosszadalmassá teszi a diagnosztizálást. Továbbá a kialakult allergia nehezen kezelhető és ritkán szüntethető meg véglegesen. Cirkon esetén nincs allergén tényező, mert az anyag 100%-ig biokompatibilis.

Nincs galván hatás

Az alábbiakban leírt elektromos jelenség Cirkóniumnál nem alakul ki.

A fémtartalmú pótlások esetében a nyál PH értékének, és összetételének függvényében csekély elektromos feszültség hatására kémiai reakció mehet végbe, mely fémion vándorlást indít el*. Ezek ugyan egészen csekély mérvű reakciók, azonban tartós jelenlétük kedvezőtlen hatású, és kellemetlen érzetet kelthetnek.**

* A fogászati fém akkumulátor cellaként viselkedve reakcióba lép a nyál összetevőivel, és egy bizonyos feszültség értéket meghaladva fémionok oldódnak ki, melyek a véráramba kerülve kapcsolatba lépnek a fehérjékkel, innentől már csak rövid idő kérdése a szervezet esetleges allergiás reakciója. (sajnos az ilyen reakciók %-os aránya évről évre nő)

** egyes paciensek beszámolói alapján szájban érzékelhető rendkívül enyhe, de kellemetlen elektromos áramütés jellegű csípős érzet

Csodálatos esztétika

A Cirkon fontos tulajdonsága a transzparencia, mely lehetővé teszi a fény terjedését a vázon és leplezésen keresztül. Így a természetes fogak eredeti fénytörési tulajdonságait megőrizve készíthető el a pótlás.

Az előkészített csonkok színéhez nagyon hasonló árnyalatú váz készíthető, majd leplezve, még a szakembereket is zavarba hozhatja a végeredmény. Főleg ha alkalmazzuk a szín Mátrix technológiát, mely több ponton minta vételez textúrát a még épp fogakról és ez alapján készít leplezési tervet.

Fontos tényező, hogy a fémkerámia pótlásokkal szemben, sehol sem találkozunk sötét vagy elszíneződött peremekkel. Nincs sötét nyaki szín, nincs korona széli fémcsík, mely a fém-porcelán technikánál jelentkező probléma. A fog életszerű az íny felszínéhez tökéletesen illeszkedik.

A cirkon korona hosszú élettartamú, nagy teherbírású

Az eddigi klinikai tapasztalatok azt mutatják, a Cirkónium vázas kerámia pótlások lassítják az íny visszahúzódását, így növelik a fogak élettartamát. Ha az ápolás rendszeres és a kontroll megfelelő időközönként megtörténik, akkor az ínygyulladás kialakulásának esélye a fémes pótlásokkal szemben minimális, elkerülhető a rövidtávú ínysorvadás.

A cirkónium-dioxid lényegében oxid kerámia, de szokványos társainál rugalmasabb és erősebb, jobban terhelhető. A Cirkónium alapú fogpótlások hajlítószilárdsága alapanyagtól és technológiától függően, ma már az 1200 MPa -t is elérheti, ez az érték megközelítőleg a hatszorosa a hagyományos porcelán koronáknak és a természetes fogzománcnak.

A Cirkónium túlszárnyalja a fémeket is, nyomószilárdsága 2000 MPa.*

A HIP (Hot Isostatic Postcompaction) eljárással előkészített Cirkon tömb rendkívüli teherbírása miatt, akár 14 tagú körhidak is készülhetnek belőle.

* Csak érdekességként a 2000 MPa érték az égetett tégla szilárdságának közel 200 szorosa!

Kiváló száj higiénia, egészséges íny

A Cirkon vegyi stabilitása nem engedi a szájban keletkező szerves vegyi anyagoknak, hogy kikezdjék a fogpótlást, mert teljesen saválló. A belső vázszerkezet pontos illeszkedése miatt nem kerülhet alá szerves táplálék maradvány, mely szuvasodást okozna. A Cirkónium koronák és hidak peremeit jól tűri az íny, nem színeződik el, és nem húzódik vissza oly mértékben, mint a hagyományos fémkerámiák esetében.

A CAD -es tervezéssel, a táplálék útját figyelembe véve lehet kialakítani a köztes tagok anatómiáját, így érhető el a megfelelő öntisztulás, továbbá a könnyen tisztán tartható fogazat.

Megbízható, világszerte elismert

Az elmúlt 5 évben a felmérések szerint megközelítőleg több mint 12 millió cirkónium alapú fogpótlást helyeztek fel világszerte, klinikai vizsgálatok ezrei és kontrollok százezrei bizonyították a pozitív eredményt, jótékony fiziológiai hatást és a kiváló optikai effektust.

Több ezer ismert művész és média személyiség választotta már a tökéletes mosolyt a tengerentúlon és Európában egyaránt.

 

Mikor és kinek ajánlott a cirkon korona?

A diagnózis alapján az orvos jogköre és feladata, hogy kiválassza a betegnek legmegfelelőbb kezelési módot. Sok esetben az orvos technikai háttere, továbbá a paciens anyagi lehetőségei is döntő szempontok lehetnek.

Egy dolog bizonyos, a Cirkon számos helyen alkalmazható, és ahol a tökéletes minőség a cél, ott alkalmazni is kell. Cirkonból készülnek: hidak, körhídak, koronák, inlay elhorgonyzások, teleszkóp rendszerek, implantátumfejek és kombinált munkák egyaránt.

Röviden összefoglalva ajánljuk mindazoknak, akik élvezni óhajtják a csúcstechnika által biztosított számos felsorolt előnyt, és fontosnak tartják
egészségük és jó küllemük tartós megőrzését.